Total Pageviews

Monday, May 14, 2012

Mama yang EXCITED!!!!

Hi all Assalamualaikum,

Hari nie rasa tenang sikit sebab keje semua dah siap.. Yihaaa!! Maka bolehlah mengupdate blog nie.. Kalau tidak mau bersawang!! hihi.. :) Harith Naufal dah masuk 5 bln lebih..sangat kuat menyusu & mkn biskut... :) X lama lagi bakal menginjak ke 6 bulan & mama dia yg OVER EXCITED!!! sebab Harith Naufal dah blh makan bubur... I'm so so so EXCITED!!! Siap dah kumpul resipi semua.. :):) hubby ekin siap ckp blh percaya ke mama kamu tu harith??? hehehhehe.. Insyaallah mama akan laksanakan jugak.... mama lambat masuk office pun x pe.. Yg penting setiap pagi mama masakkan bubur utk harith.. Bak kata Org tua tua air tangan ibu... :)


                                                            My handsome boy




                                                                 Emm, Yummy

Ada beberapa resipi yg ekin dpt daripada bloggers... So mari kita share sama sama...

Resipi masakan kentang


Kentang saiz kecil 1 biji

Keju cedar 1 keping

Brokoli 2 'pokok' kecil

2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.

Cara membuatnya

Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.

Rebus brokoli sehingga masak.

Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.

Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.

Bubur Oat, Ikan dan Saderi


Bubur Nasi

Bahan-bahan

Rebuskan beras (masak bubur nasi)

10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis

1 helai daun sedari

secawan air

Cara membuatnya

Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.

Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.

Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.

Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.

Hidangkan.


Resipi Kentang, Lobak dan Pis Bersusu


Bahan-bahannya

1/4 biji kentang saiz sederhana dadu

1 sudu lobak merah dadu

1 sudu kacang pis beku1/

2 cawan air

3 sudu susu ibu/formula dibancuh

Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.


Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam

Sebenarnya bahan ni nak masak untuk orang dewasa... alang-alang, buat la untuk baby . Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas...

Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)

1 sudu nasi

1/4 keping tauhu

1/4 keping dada ayam - potong dadu

3 hiris lobak merah

3 kuntum kecil brokoli

Cara-caranya

Kukus semua bahan.. *

Lenyek atau kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.. ops.. yang baby mahu.... *Saya kukus senang aje... masukkan bahan yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas.. Lepas tu, bila kita masak nasi, sebelum nasi kering, saya letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula tudung periuk... lepas padam api, biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat je la...


Bubur Nasi dan Kurma

Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.

3 sudu nasi yang telah dimasak

1/4 cawan air suam

2 biji kurma dibuang bijinya

Caranya...

Masukkan semua bahan dalam pengisar

Kisar halus

Hidangkan


Bubur Nasi, Ikan Merah dan Lobak

Bubur ini sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.

3 sudu nasi yang baru dimasak

Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang

1 ulas bawang putih

1 sudu lobak merah yang telah didadu

1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.

1 cawan airMasuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.

Gunakan api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak merah lembut dan ikan masak.Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit lagi.Kisar halus atau terus hidangkan.



Ibu semua boleh mencuba. Kalau ada resipi yang lain, bolehla kita berkongsi resipi (",) SELAMAT MENCUBA..


No comments:

Post a Comment